EĞİTİMDE KODLAMA-ROBOTİK




Günümüzde teknolojinin kullanım alanları oldukça genişledi. Bundan yaklaşık 1 asır önce evlerimize televizyon ile giren teknoloji, şu an her alanı sarmış durumda. Haliyle, teknolojinin eğitime entegre edilmesi de kaçınılmaz oldu.
Sınıflarda kullanılan akıllı tahtalardan tutun da, bilgisayar sınıflarında başlatılan kodlama- robotik derslerine kadar teknoloji eğitimin her alanını kuşattı. 

PEKİ, KODLAMA-ROBOTİK EĞİTİMİ NEDİR?

Okul Öncesi dönem olan 5+ yaş'tan başlayıp da liseye kadar uzanan kodlama-robotik eğitimi çocukları geleceğe hazırlıyor. Kodlama-Robotik dersinin okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklara faydaları ise saymakla bitmez. Tabi ki çocukların kodlama yapabilmeleri için okuma ve yazma bilmeleri gerekmez. Basit kod blokları ile yapılan uygulamalar çocukların zihinsel gelişimine önemli ölçüde fayda sağlıyor. Çocuklar kodlarken hem eğleniyor, hem de fakına bile varmadan öğreniyor. Bununla birlikte, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar teknolojinin doğru ve etkin kullanımı konusunda büyük ölçüde bilgi sahibi olurlarken, sadece tüketen değil üreten olmayı, düşünmeyi, analiz etmeyi ve en önemlisi de bir problemle karşılaştıklarında çözüm odaklı davranmayı ve problem çözme algoritmasını öğrenmiş oluyorlar. 


Kodlama-Robotik derslerinde, çocuklar cihazlı ve cihazsız (unplugged) aktiviteler yaparak, algoritmik düşünme ve problem çözme becerilerini de geliştiriyorlar. Kodlamanın günümüz şartlarında erken dönemde başlanması gereken bir eğitim olduğu kesin. Geç olmadan bilinçlenmeli ve çocuklarımızın evde teknolojiyle boşa harcadığı zamanı kodlama çalışmalarıyla faydalı ve etkin hale dönüştürmeliyiz.
 Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Yorumlar